Soulfood

SOULFOOD

Kantoren just like home


Huiselijke werkplek

                                                                                              Uit Psychologies Magazine nr 90


Caroline Van Dieren, soul creator for working & living spaces, werkte jarenlang als imagoconsulente maar besliste op een dag om wat ze deed met mensen ('ze mooier maken'), met ruimtes te gaan doen. 


Een van haar eerste opdrachten was om een loft-appartement te restylen tot een kantoor. Het begon met een gesprek en een aantal moodboards en resulteerde in een huiselijkwe werkplek op maat van de werknemers.


De nieuwe generatie is daar heel erg mee bezig. Die willen geen harde scheiding tussen thuis en werk, maar verwachten dat hun bureau aansluit bij wie ze zijn. Bovendien werkt het ook andersom. Werkgevers willen graag dat hun medewerkers ambassadeur zijn van hun bedrijf. En dat werkt alleen maar optimaal wanneer die twee matchen.'


In een Antwerpse loft vormde Caroline onder andere de badkamer om tot een brainstormzaaltje waar de toog en muren als whiteboard dienen, richtte een zithoek met relaxzetel en leeslamp in en maakte van de slaapkamer een meetingroom waar de dressing een bibliotheek werd. 'Dat kadert in mijn filosofie om zoveel mogelijk dingen te recyclen.'


Ook voor privéruimtes hanteert ze dat principe. 'Naast kantoren richt ik ook woningen opnieuw in, naargelang de nieuwe levensfase van de bewoners. Zo was er onlangs een dame die me contacteerde omdat haar huis niet meer als thuis aanvoelde, nu haar kinderen de deur uit zijn. Wel, door meubelen en dingen te herschikken en enkele nieuwe aankopen te doen, voelt ze zich er wel opnieuw goed en wordt haar lege-nestgevoel niet langer versterkt door het interieur.' 


Het volledige artikel (p.66-69) geschreven door Sandra Genijn lees je hier.

Re-Imagine in Psychologies Magazine nr 90

Het helend effect van een interieurstyling



Mijn interieur-stylingopdrachten gaan veel verder dan nieuwe meubels kopen, bestaande stukken verplaatsen of de muren een nieuw kleurtje geven. Muren en meubels zijn constructie-elementen, maar ze hebben ook een symbolische waarde in ons leven.


In onze omgang met de fysieke wereld veranderen wij de omgeving waarin we vertoeven. Tegelijkertijd worden ons gedrag en ervaringen gestuurd door diezelfde omgeving. Er is dus sprake van een wisselwerking tussen beide. Vaak word ik erbij geroepen als mensen zich niet meer ‘thuis’ voelen in de huidige setting van hun interieur.  Het ‘nest’ matcht niet meer met hun gevoelswereld en draagt een emotionele lading met zich mee. De kunst zit er dan in om het interieur fysiek aan te passen zodat de psyche terug positief beïnvloed wordt. Met als resultaat: een helend effect.


Zo kwam ik onlangs bij een groot gezin waar de kinderen uitgegroeid waren tot jong volwassenen die hun vleugels uitspreidden. Het huis had de voorbije 20 jaar in het teken van de opvoeding van de kinderen gestaan. Daar kwam nu verandering in want het nest was tegenwoordig niet meer zo dichtbevolkt als vroeger. De kleur aan de muren klopte niet meer, de setting van de meubels beantwoordde niet meer aan de nieuwe noden en sommige ruimtes hadden een andere functie gekregen.


Ze klopten bij mij aan voor een re-styling zonder de exacte oorzaak van hun onbehagen te kennen. Het is op zo’n momenten dat ik mijn kracht voel om de onderliggende emotionele gevoeligheid bloot te leggen en de vertaalslag te maken naar een interieurstijl met aangepaste kleuren, materialen en verlichting. Ik ontwierp een knusse loungehoek met openhaard om te lezen of te chillen als je alleen in huis bent. De muren en gordijnen kregen een andere kleur en de decoratie werd matuurder. Een extra grote eettafel sierde de keuken en werd de centrale ontmoetingsplaats waar ook genoeg ruimte was voor lieven die in de loop van de tijd mee aan tafel zouden schuiven.


Een nieuwe episode ging van start. Het oorspronkelijke lege nest(syndroom) maakte plaats voor een warme HUB met intieme hoekjes waar dicht-en dunbevolkt mekaar konden vinden.

De waarde van een werkplek mét identiteit

De waarde van een werkplek mét identiteit


De plek waar je woont etaleert wie je bent, waar je voor staat, welke je passies zijn, ... kortom geeft uiting aan je persoonlijkheid. Dat is ook zo voor je werkplek, waar je nota bene meer tijd doorbrengt dan in je huis.


Bedrijven als Google en Microsoft hadden dit al snel door. Zij waren de pioniers in het creëren van inspirerende werkplekken. Zij hadden al heel vroeg door dat die werkplek ook invloed heeft op de prestaties van hun medewerkers én op de manier waarop mensen met elkaar omgaan. Ze creëerden werkplekken die werknemers aanzetten tot het vinden van plezier in hun werk, van verbinding en innovatie.


Maar wat onderscheidt zo’n werkplek van andere ? Ze inspireert omdat haar identiteit overeenstemt met de identiteit van haar bewoners. Dat betekent dat ze meer is dan open spaces, design meubels en ecologisch verantwoorde materialen. Een begeesterende werkplek vertelt een verhaal, verrast haar bezoekers en vertolkt een stel authentieke waarden waar mensen zich mee kunnen associëren.


Wat zijn de voordelen van een werkplek mét ziel?


Een bezielde werkplek creëert een emotionele verbondenheid met de omgeving zodat een gevoel van veiligheid en stabiliteit ontstaat omdat mensen comfort en gemak ervaren.

Onderzoek toont aan dat het toevoegen van persoonlijke elementen in je werkomgeving je jobtevredenheid versterken én je efficiëntie verhogen. Een gezonde geest in een gezond bureau geeft een positieve invloed op productiviteit en absenteïsme.


Elk individu heeft de behoefte om zijn stempel te drukken en aan te geven 'deze ruimte is van mij'. En als die ruimte je toebehoort dan wordt je commitment naar werk en collega’s groter. Je verlaat immers niet zo maar een plek die ‘van jou’ is.


Hoog tijd om aan de slag te gaan en vorm te geven aan veiligheid, stabiliteit, verbondenheid en commitment zodat niet alleen de plek waar je woont maar ook waar je werkt etaleert wie je bent, waar je voor staat en welke je passies zijn.